Een duidelijk succes

Landrover

De Land Rover, een ontwerp uit 1948. Na 67 jaar is de productie gestopt. Vraagt teveel handwerk dat niet kan worden overgenomen door robots. Er zijn er ruim 2½ miljoen gemaakt. 2/3 ervan rijdt nog steeds rond. Onverwoestbaar. De vormgeving sluit exact aan bij de eisen die de gebruiker kan stellen. Zonder versieringen. De constructie, de bedrading, de bouten, de beugels, de popnagels in het plaatwerk, ja alles is gewoon zichtbaar gebleven. Het ontwerp is open en oprecht, duidelijk en logisch.

De Land Rover is ontworpen door Maurice Wilks en zijn broer Spencer. Tijdens een verblijf in het zomerhuis van Wilks op het eiland Anglesey, voor de kust van Wales, maakten de broers bij eb een wandeling over het brede strand van Red Wharf Bay. Maurice tekende hier voor Spencer in het zand de auto, die hij in gedachten had.
In het voorjaar van 2015, bij de beëindiging van de productie, tekenden zes eigenaren van een Land Rover opnieuw de contouren in het zand van Red Wharf Bay. Nu niet met een aangespoeld stokje, maar met hun geliefde auto. Zie deze link.

Als onderzoeker voor het lectoraat Crosmediale Communicatie in het publieke domein aan de Hogeschool Utrecht, schreef Dirk Ploos van Amstel een blog, aangespoord door het ontwerp van de Land Rover.